Les sòcio addiccions són trastorns de dependència no vinculats a la ingesta de substàncies però sí relacionats a activitats humanes. Aquestes activitats, que poden no ser nocives per sí mateixes i suposar normalment una font de plaer, poden convertir-se en addictes en determinades persones per un ús excessiu i una pèrdua del control en el mateix.

Són difícilment detectades, donat que la intensitat i adequació de l’ús és subjectiva i són precisament aquests indicadors els que ens poden orientar sobre si hi ha una addicció. A més, es tracta d’activitats socialment acceptades, dificultant-ne la detecció.

Un exemple en són l’addicció a les pantalles (mòbil, videojocs, internet, TV),. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) busquen potenciar la comunicació i informació però alhora, en el seu disseny, afecten a la voluntat de control i aquest fet, juntament amb altres factors ambientals i personals, faciliten que es produeixi una conducta addictiva. Són mitjans atractius que faciliten la pèrdua de control a determinades persones.

Algunes de les senyals d’alarma que es poden detectar en l’addicció a les tecnologies de pantalla són:

  • tendència a l’aïllament social, amb disminució o abandonament de les activitats habituals (sortides amb el grup d’iguals i de la comunicació familiar)
  • canvis en el rendiment escolar, associats al cansament i la manca de concentració
  • absentisme escolar o laboral
  • pèrdua de control
  • ansietat, malestar, irascibilitat si no es pot realitzar la conducta addictiva.

Aquí podreu trobar més informació sobre addiccions comportamentals:

Addiccions comportamentals – Generalitat de Catalunya
Addiccions sense substàncies – Associació ALBA
Programa d’addicció a pantalles per a adolescents, joves i famílies – SPOTT, Diputació de Barcelona
Test sobre videojocs online- Associació GASS

Més informació en els següents documents

Esteu apantallats. Material didàctic per treballar amb joves – Generalitat de Catalunya