El cànnabis és una planta de la que s’obtenen per al consum com a droga tant les fulles, en forma de marihuana, com  la resina de les flors, l’anomenat haixix.

El THC, la substància del cànnabis que produeix els efectes sobre el sistema nerviós central, és al·lucinògena i crea una alteració en la percepció de la persona d’allò que l’envolta i, per tant, també en la seva conducta i el seu estat anímic. Els riscos del cànnabis depenen de la predisposició biològica de la persona a patir els seus efectes adversos (predisposició que es desconeix) i de l’ús que en faci. En persones joves i adolescents, el sistema nerviós central és encara en desenvolupament, pel que els efectes negatius del cànnabis sobre ell seran més greus, a més d’ afavorir que es pugui crear dependència.

El seu consum habitual és fumat, amb uns efectes més immediats sobre el sistema nerviós central.

En la nostra societat, aquests darrers anys, el consum de cànnabis s’ha normalitzat i banalitzat per la falsa percepció de que el seu origen natural converteix a aquesta droga en innòcua. Però moltes substàncies d’origen natural, entre elles el cànnabis, poden tenir efectes tòxics a l’organisme (com el verí de determinats animals o fongs verinosos). Hi ha molts mites associats al cànnabis: en el següent enllaç es poden consultar alguns d’ells:

Test de mites sobre el cànnabis- Associació GASS

És una droga i, com a tal, pot crear tolerància i dependència, sent la dependència psicològica molt important. Hi ha un seguit d’indicis que indiquen la presència d’una dependència del consum de cànnabis i que aconsellen consultar a professionals:

  • fumar al matí i estar neguitós si no es fa.
  • fumar en soledat, per evadir-se dels problemes.
  • tenir problemes de memòria.
  • rebre consells per part de la família i les amistats per deixar el consum.
  • no aconseguir abandonar el consum o disminuir la quantitat tot i haver-nos-ho proposat.
  • patir problemes associats al consum: problemes legals, canvi en el rendiment a l’escola o el treball, despeses importants.

En els  següents enllaços trobaràs un test sobre el consum de cànnabis:

Test sobre el consum de cànnabis – Associació GASS
Autotest porros – LaClara.info

Les persones que consumeixen cànnabis poden donar la imatge d’estar en major sintonia amb les persones que les envolten però, realment, tendeixen a l’aïllament i a fer la seva. Tenen dificultats per concretar les seves idees i per portar-les a la practica, i els costa molt tirar endavant qualsevol activitat. L’efecte que la persona que fuma pot percebre és que s’evadeix de l’ aquí i l’ara, del problemes, però el fumar cànnabis no aporta solucions per afrontar les dificultats: simplement aplaça el moment en què s’han d’afrontar.

En el següent enllaç trobaràs una test senzill que t’orientarà sobre la dependència al consum de cànnabis:

 

Test sobre la dependència al consum de cànnabis – Associació GASS

Per obtenir més informació es poden consultar els següents enllaços:

Cànnabis – Generalitat de Catalunya
Què cal saber sobre el cànnabis? – Diputació de Barcelona
Cànnabis – Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
cànnabis – Servei d’Addiccions i Salut Mental Hospital Sant Joan Reus
Cànnabis i derivats – Proyecto Hombre
Federació d’associacions de cànnabis de Catalunya
Cànnabis – Tu punto, PDS (Promoción y Desarrollo social)

Més informació en els següents documents:

Porros – Energy Control